неділю, 15 травня 2016 р.

Дивосвіт Франкових казок "За добро добром плати"

         У четвер, 12 травня 2016 року, учні 2-А (6) класу разом із вчителем української мови та літератури  Фурко Лесею Ярославівною  запросили вчителів та учнів НВК у дивосвіт Франкових казок, присвяченому 160-річчю від дня народження  Великого Каменяра.  
       Як відомо, сам письменник знав безліч народних казок, байок, пісень про тварин і залюбки розповідав їх своїм дітям. Пізніше за порадою дружини Ольги всі казки про тварин Іван Франко об'єднав під одним заголовком «Коли ще звірі говорили». Герої цих творів – хитра Лисичка, хижий Вовк, мудрий Їжак – є носіями певних людських якостей, а самі казки під вигадкою криють у собі велику життєву правду. Вони вчать чесноти, справедливості, чуйності.
        Захід розпочали ведучі (Василина Мушинська та Марічка Шпирка), які коротко розповіли присутнім про історію створення збірки казок; зазначили, що справжньою казкою  у дитинстві для Івана Франка були татова кузня та мамина пісня. Розповідь ведучих супроводжувалася мультимедійною презентацією. Глядачі мали змогу переглянути сімейні світлини письменника, порівняти форзаци збірки казок «Коли ще звірі говорили» першого видання (1903 р.) та сучасного (2006 р.), а також насолодитися майстерною грою юних акторів. Учасники заходу інсценізували уривки з казок «Старе добро забувається», «Три міхи хитрощів», «Війна між Псом і Вовком», поєднані головною думкою: добро потрібно завжди пам’ятати.
          Дійові особи казки «Старе добро забувається» відтворили суперечку між Вовком (Вікторія Кравченко) та чоловіком (Роман Красіцький) про те, чи варто пам’ятати старе добро. Вовк намагався з'їсти чоловіка, незважаючи на те, що той урятував його від мисливця (Дем'ян Петришин). Чоловік просив розсудити  Кобилу-матусю (Роксана Жмур), але та підтримала Вовка. І лише Лисичка (Марта Рутецька) допомогла чоловікові, за те отримала від нього подяку – мішок курей.







   У наступній інсценізації (казка «Три міхи хитрощів») присутні побачили, як Лисичка (Анастасія Гачкевич) намовила Їжачка (Тетяна Барак) піти до господарського саду  нарвати винограду. Несподівано вона потрапила у капкан, але Їжачок не розгубився і врятував Лисичку від господаря (Андрій Кульчицький). У знак подяки Лисичка подарувала Їжачку кошик соковитих яблук.




          Інсценізація казки «Війна між Псом і Вовком» передала, як дружба між Псом Гривком (Захар Орищак) та Вовком (Максим Фурко) переросла в запеклу ворожнечу. Пес не захотів нанести шкоди господарю, і за це Вовк оголосив йому битву на поляні біля дуба. На допомогу Гривкові прийшов Кіт Мурко (Василина Мушинська). Військо  Вовка (Ведмідь Бурмило – Маркіян Гречух, Лисиця – Діана Грещук, Кабан – Діана Кім), тільки почувши барабанний стук, швидко втекло з поля бою. Перемогла справжня дружба між Псом та Котом.




          На заході прозвучали пісні «Запроси до казки», «Мої казки», «Казка дитинства» у виконанні учнів початкової школи (4-й клас, класовод – Петрик Оксана Іванівна).

          
 Захід швидко та непомітно завершився, а атмосфера чудової казки ще довго панувала серед глядачів. Із завершальним словом звернулася до всіх присутніх директор НВК Ольга Степанівна Антонишин, яка зазначила, що сам Іван Франко був також гімназистом і завдяки своїй титанічній праці та любові до книжок зумів стати не лише поліглотом, а й багатогранною особистістю. Ольга Степанівна закликала дітей багато читати, адже книги, як писав Іван Франко, - «морська глибина», і  лише уважний читач, «хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить». Бажаємо кожному читачеві знайти ці перли і запам'ятати їхню значимість.


























Немає коментарів:

Дописати коментар

Перемога задля ПЕРЕМОГИ

Завдякуючи нашим Збройним Силам України, ми змогли взяти участь у другому етапі Всеукраїнських змагань "Пліч-о-пліч", а саме: фут...