пʼятниця, 29 січня 2016 р.

"Мов град із неба сипалися кулі, косили молодь - український цвіт!"

   У п’ятницю, 29 січня 2016 року, у НВК відбулася тематична інформхвилина, присвячена пам'яті героїв Крут "Мов град із неба сипалися кулі, косили молодь - український цвіт!", яку підготували учні 6(10) класу та їх класний керівник Санжара Ніна Георгіївна.
   Бій під Кру́тами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між чотиритисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та трьомастами київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.
   Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Лише згодом, у 2006 році, на місці бою встановлено пам'ятник. А з нагоди 80-річчя бою монетним двором було випущено в обіг пам'ятну гривню.

   Директор НВК Ольга Степанівна Антонишин підсумувала сказане старшокласниками, провівши паралель між цими подіями і підкреслила, що сьогодні ми гордимося, що саме молодь стала на захист української державності восени 2013 року, як і тоді, у далекому 1918 році.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Перемога задля ПЕРЕМОГИ

Завдякуючи нашим Збройним Силам України, ми змогли взяти участь у другому етапі Всеукраїнських змагань "Пліч-о-пліч", а саме: фут...