пʼятниця, 1 квітня 2016 р.

Рецензія на дитячу м'яку розвиваючу книжку «Капітошка у Країні правил дорожнього руху»

   Книги-іграшки − це чудові, барвисті, оригінальні, та м̛'які забавки, такі бажані та необхідні кожній дитині для повноцінного розвитку її творчих та інтелектуальних здібностей.
  «Капітошка у Країні правил дорожнього руху» є справжньою скарбничкою таємниць, які дитина відкриває для себе під час спілкування з цією книжкою.  Її оригінальна конструктивна форма несе в собі потенцію відкриття чогось нового, надзвичайного, неймовірного. Вона стимулює творчу та практичну діяльність дитини у формі гри. Своєю конструкцією, формою, фактурою, розмаїттям кольорів, додатками книга надає дитині широкий спектр візуальних,  додаткових відчуттів. Яскраві сторінки, контрастні зображення зможуть привернути погляд дитини на першому етапі її розвитку (до 3 років),  допоможуть їй відкрити для себе непізнаний світ, а саме такі поняття як «дорога»,  «пішохідний та підземний переходи», «транспорт», «світлофор». Ця дитяча книжка є важливим засобом розумового, естетичного виховання дитини й на другому етапі її розвитку (від 3 до 6 років). Провідною діяльністю в цьому віці стає сюжетно-рольова гра, у процесі якої засвоюються соціальні правила й норми, відбувається утворення й заміщення образів. Розвивається опосередковане та наочне моделювання, складаючи основу якісно нового типу мислення  – наочно-образного. Особливу роль у формуванні уяви та у розумовому розвитку дошкільного віку відіграє образотворча, конструктивна діяльність, сприйняття літературно-художніх творів (казок) . Особистісний розвиток характеризується подальшими формуванням «Я−концепції», з'являються основи самооцінки. Виникають нові соціальні мотиви поведінки, нові потреби, встановлюється їх ієрархія. Формуються моральні й естетичні почуття, пізнавальні інтереси.  З'являється усвідомлення почуттів і емоцій,  розвивається воля й відчуття доцільності керування усіма психічними процесами та властивостями. Важливу роль у цьому віці відіграє засвоєння дитиною моральних та естетичних еталонів.
  Ряд яскравих образів, насичених кольорів книги «Капітошка у Країні правил дорожнього руху» зможуть стимулювати уяву й рухову активність на до другому етапі розвитку дитини. Кумедні та водночас реальні зображення Капітошки-пішохода і Світлофорика викликатимуть цікавість, почуття подиву та живий інтерес до процесу пізнання правил дорожнього руху. Гортаючи сторінки книжки, дитина разом із Капітошкою − героєм нашої казки щоразу занурюється у певну життєву ситуацію, з якої потрібно знайти правильний вихід. На допомогу у скруті приходить Світлофорик – герой, який не тільки повчає Капітошку, а й дає безцінні знання дитині. Засвоїти основні правила дорожнього руху допомагають малечі і рядки із літературних творів П. Скунця «Світлофор», В. Паронова «Підземний перехід», В. Прушковської «Вчися транспорт обійти».
  Дитяча розвиваючи м'яка книжка «Капітошка у Країні правил дорожнього руху» матиме позитивний вплив і буде потужним засобом формування пізнавальних інтересів і в дітей молодшого шкільного віку.
   У цьому віці розвиваються сприйняття й увага,  формується спостережливість, зростає ефективність пам'яті. Характерними є психологічні новоутворення: рефлексія, аналіз, планування. У розвитку «Я – концепції»  з'являються поняття справедливості, формується самооцінка, розвивається мотиваційно-споживча й вольова сфери; засвоюються моральні норми і правила поведінки.
   Ознайомившись із дитячою книжкою «Капітошка у Країні правил дорожнього руху», учні молодшого шкільного віку здатні проаналізувати дії Капітошки-пішохода, успішно виконати творче завдання, наведене у книзі, та прийняти правильні рішення щодо своєї поведінки на дорозі; усвідомити необхідність знань правил дорожнього руху та засвоїти моральні  норми й правила.

  Книжка-іграшка «Капітошка у Країні правил дорожнього руху», як і будь-яка інша книга, є носієм інформації, а будь-яка інформація  – це нові знання. Дотримання правил дорожнього руху – це безпека твого життя.


Рецензент
Пінчаковська О.І., 
учитель трудового навчання





















Немає коментарів:

Дописати коментар

Перемога задля ПЕРЕМОГИ

Завдякуючи нашим Збройним Силам України, ми змогли взяти участь у другому етапі Всеукраїнських змагань "Пліч-о-пліч", а саме: фут...